fredag 11 januari 2008

Vad göra med en fläskfilé

Det är väl ingen som läser det här nu, men jag undrar verkligen hur man tillagar en hel fläckfilé
på festligast godaste tänkbara vis.
Tips?
Om en timme ämnar jag sätta igång.
Absolut inga gorgonzola-tips, det känns väldigt trött, gör det inte?
Fredrik

6 kommentarer:

  1. Bryn i panna och efterstek i ugn känns ganska överflödigt att skriva, men en god marinad (saxad ur Vår kokbok - hur husmoderligt känns inte det?) följer nedan:

    2 msk vitvinsvinäger
    1 dl olivolja
    1 dl vatten
    1 tsk salt
    2 pressade vitlöksklyftor
    2 msk dijonsenap
    1-2 tsk dragon
    1-2 tsk timjan
    1-2 tsk rosmarin

    SvaraRadera
  2. Eftersom jag gillar dig nästan lika mycket som jag gillar Strage tänker jag ge dig bästa tipset nu...

    http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=589180

    Du kan ta bacon istället för sidfläsk, och skippa det där med att rinna av...släng ihop allt i stekpannan och skopa över den helstekta fläskfilén. Gör en potatisgratäng till med några sötpotatisar i, och riktig grädde.

    SvaraRadera
  3. Tack! Lutar nog åt Munkiz recept tror jag. Ser bra ut, keep em' coming.

    SvaraRadera
  4. Fläskfilé Saltimbocca
    4 portioner

    800 g fläskfilé
    margarin till stekning
    50 g parmaskinka
    en liten bit parmesanost
    färska salviablad
    salt
    svartpeppar
    2 dl vitt matlagningsvin

    Bulta lätt tunna skivor fläskfilé, bryn snabbt i omgångar, krydda med salt och peppar och vispa ur pannan med matlagningsvin. Lägg över köttet i en ugnseldfast form, lägg färsk salvia, parmaskinka, och en tunt hyvlad skiva parmesanost på varje köttskiva. Häll matlagningsvinet vid sidan av köttet. In i mitten av ugnen i 200 grader i 15 minuter. Servera med pasta.

    SvaraRadera
  5. för 4pers
    ............
    600 g fläskfiléer (Läs om)
    1 1/2 stk oxbuljongtärning (Läs om)
    1 1/2 stk grönsaksbuljongtärning
    1/2 l vatten
    2 dl crème fraiche 38% (Läs om)
    1 tsk dijonsenap (Läs om)
    1 msk sojasås (Läs om)
    1 stk lök (Läs om)
    30 g riven parmesan (Läs om)
    8 stilke färsk Legro persilja (Läs om)
    1 tsk olja (Läs om)
    1 tsk smör (Läs om)
    1/2 tsk grönpepparkorn (Läs om)
    1/2 tsk pepparkorn (Läs om)
    1/2 tsk vitpepparkorn (Läs om)
    1/2 tsk havssalt

    .......
    Tillagning:
    - Putsa filen och skär den i 2,5 cm tjocka skivor.

    -Ställ bitarna på högkant och platta ut dem med handen.

    -Strö grönpeppar och salt på den ena sidan och svartpeppar och salt på den andra.

    -Lägg skivorna i pannan och bryn ca. 3 minuter på varje sida i smör och olja.

    -Lägg köttbitarna i en ugnssäker form.

    -Koka upp vatten, buljongtärning och lök i en gryta. Låt det koka i ca. 10 minuter och blanda sedan i crème fraiche, dijonsenap, sojasås och maizena. Smaka av med vitpeppar och salt.

    -Slå såsen över biffarna, strö över riven parmesanost och sätt in formen i ugnen på 225°C tills såsen kokar i kanterna.

    -Ta ut formen och strö över hackad persilja.

    -Servera med färskkokt pasta (eller pressad potatis.) En rätt som inte är så stark men ändå mycket smakrik.

    SvaraRadera
  6. har du en blender? mixa fläskfilén tillsammans med kryddpeppar, synsodyne och sädesvätska till en fin, viskös smet. häll smeten i muffinsformar och stek i ungnen på låg värme i fyra dygn. ta ut, låt svalna. garnera med salvia och en skvätt färsk sädesvätska. servera gärna tillsammans små, små kokta potatisar och hemlagad bearnaisesås (se sid 34). bon appetit!

    SvaraRadera