onsdag 23 april 2008

Joel Alme, dagens stjärna och Kristin Lundell i mycket farligt vatten (dagens cd-recensioner)

Våren är här! Det är vi värda. Va va va va VA VA VÅREN ÄR HÄR DET ÄR VI VÄRDA!
Jag har varit i Västberga på en drive-in-försäkrings-besiktning och är nu oerhört spänd - OERHÖRT SPÄND - på vad tidningarnas musikaliska kritiker har kommit fram till i dag medelst att med två pekfingrar försöka gnugga befintliga och potentiella geniknölar.
OJ OJ.
Jag börjar med Dagens Nyheter!
Stay tuned.

Åh nej. Åh nej. Mitt så strålande humör fick sig en rejäl bumsedumsing när jag ser sleven jämntjockt som sidorna 8 och 9 i DN.
Det hela toppas med "Umala - the garifuna women´s project", 5 DN, givetvis, av Martin Nyström. Jag skulle inte kalla mig mindre finkulturell eller mindre politiskt korrekt (jo kanske det kanske) än en genomsnittlig DN-människa, men DET FÅR VARA NOG MED HÖGBETYGSETNO varje vecka i DN. Garinuafolket är människor, de vill inte behandlas som indianer.
Och suck.
En svartvit bild på Woody Guthrie - "ett historiskt fynd av Nils Hansson" - är tänkbart ännu osexigare och landsfrånvänt. Va fan!
Nå.
Charlotte Perrelli får en kitschklapp ändå, 3 DN av Sara Norling och Joel Almes "Master of ceremonies" får 4 DN av Mattias Dahlström.
Joel Alme hade varit den självklara dragaren i dag, inte THE GARIFUNA WOMEN'S JÄVLA PROJECT, även om jag törs lova att även alla andra tidningar också kommer att ge den lite lite högre beytyg än den förtjänar för Alme råkar - han spelade i Studio Virtanen - vara månadens smak.
Looptroops smustiga skägg får - OCH DETTA ÄR SJÄLVKLART - 4 DN av Nanushka Yeaman.
Ridå över DN.
Men trevligt att Tobias Fröbergs cd "Turn heads" får 4 DN av Mattias Dahlsträm. Tobias är fin, och var en väldigt bra jazzskribent en gång, jag är säker på att hans skiva är värd en trea.
Och oerhört skojigt att Whitesnake finns och får 3 DN. Som barn var jag ett mycket stort David Coverdale-fan.

Strax: Svenska Dagbladet.

Haha, luring, luring. Det blev Metro istället för jag fastnade vid en intervju med David Hellenius angående att han ska vara med i min alldeles alldeles egna studio i kväll! Tack Metro - genast blir jag välvilligt inställd till er eminenta publikation.
*blädderblädderblädder till sidan...26*
Hm, aj då.
En pyttepyttesida med musik, en knapp halvsida bara. En glob till Perrelli av ständigt stränga Maria Forsström. Joel Alme får fyra globar (vad sa jag?) av Patrik Wirén, Whitesnake får två globar och en låt är Thin Lizzy-inspirerad, skriver Patrik Wirén. Looptroop får 4 globar av Sara Thorstensson. Ring brandkåren. Ring slaktaren. Ring den konstiga jävla indiern.

Nu ni. Nu sätter vi tänderna i Svenska Dagbladet, ska bara ta lite maskinkaffe först. DET SKA BLI RIKTIGT GOTT MED KAFFE NU, ser ni!

Mmmmm, först en krönne av Martin Gelin. Där har vi sveriges disclaimerstinnaste skribent. Kul grej: Det är samma bildbylinebild som jag fotade utanför Circuit City på Union Square i New York strax efter att jag tipsat dåvarande nöjeschefen Anders Sundin att Martin borde skriva för honom. Kan det varit i 2003? Numera har han lattesippinglook inklusive skägg och långt hår och, enligt vad jag förstår, är ihop med en irländska. Oh jag saknar att hänga med pojken, det borde bli av i maj.

Cd-uppslaget ser aptitligare ut än DN:s. Det mesta ser aptitligare ut i SvD än i DN. Lena K Samuelsson har verkligen gjort en bra jobb med den publikationen. Frågan är hur det ska gå utan presstöd. DN borde rimligtvis bli den bättre tidningen igen. Nå, vi får se, detta är inte forumet för den debatten, inte nu, inte här, inte idag.
The last puppet show har jag medvetet hoppat över i tidigare publikationer. Nu måste jag nog gå tillbaka och läsa de ljumma betygen när Kristin Lundell stoppar största släggan i stjärten och ger "The age of the understatement" sex bananer. SEX BANANER till Alex Turner från Sheffield! Otroligt. En klassiker alltså. Då köper jag den. Visar den sig inte vara en klassiker så litar jag aldrig på Lundell igen.
Stefan "Malmarn" Malmqvist ger Perrelli tre bananpluppar. Jaja. Undrar, förresten, vem morgontidningarna recenserar schlager för. De som gillar schlager kan ju inte läsa recensioner. Med det sagt inte att Svenskan skulle strunta i det. Bara en undran.
Kristin Lundell ger Joel Alme fyra plupp. Spännande, det är ju snubblande nära tre. Folke får fyra pluppar av Dan Backman, skoj, och Mudrutch vad fan det nu är får hela fem bananer av Malmarn. jaha. Det är alltså Tom Petty! Så dagens andra köpning därmed. Bägge från Svenskan. Tack.
I övrigt inget spännande mer än Andres Lokko ger två sanslöst väntade pluppar till The Kooks och lika jättejätteväntat ger Portishead fem pluppar, det ska jag tipsa min dambekant om.

Nu strax till den riktiga festen. Bladets betyg! Men först: lunch.

Herregud, det var inte essets mat i kantinen i dag. Plommonspäckad karré och kaviarströmming och vegetarianens moussaka. VEGETARIANENS MOUSSAKA. Vad fan.
Har alla noterat hur mitt humör gradvis tappats sedan starten? Esprin likaså. Jag hoppas nu väldigt mycket på Bladet, jag behöver ett facit, jag behöver INTERNDEBITERA DIN STJÄRT.

Eller, först Spressen, de gör ju inte musik. Två betyg dock: Robert Börjesson ger Looptroop rockers tre getingen. Anders Nunstedt begåvar Charlotte Perrelli tre geting. Det var det allt från Askersund.

Okej. Aftonbladet. Kära penismän. Nu jädrar.
Håkan Steen ger Mudcrutch, alltså Tom Pettys första band men med såväl Mike Campbell son Benmont Tench, får tre plus. Då är det tre plus. Jag ska INTERNDEBITERA DIN STJÄRT, Håkan Steen!
Håkan Steen ger även The last puppet show tre plus. Detta bådar inte alls gott för Kristin "full pott" Lundell. Kristin Lundell kan inte må bra i dag, inte efter denna offentliga tillrättavisning från Håkan Steen. Ouch.
Markus Larsson (inte "Larssom" vilket många envisas med att säga) ger fyra plus till Joel Alme. Alltså skivan som borde fått tre plus. Nu vet jag inte vad jag ska göra. Ska jag INTERNDEBITERA DIN STJÄRT, Markus Larsson? Ska jag det?
Jenny Seth blinkar fint med två mycket stiliga betyg: Tre plus till såväl Looptroop som till Tidersticks. Tjusigt, Jenny! DU får INTERNDEBITERA MIN STJÄRT, om du så önskar. Kanske önskar du inte det.
Mattias Kling ger tre plus till Whitesnake. Det måste betraktas som en oerhörd sågning. Synd, då gör jag ingen Whitesnakecomeback.
Det var det hele.
Tilläggas kan att Markus Larsson anser att Mark Knofler är "butter & monoton" (no shit, Sherlock) live och lyckades bara drilla upp staken till två plus. Markus DRILLADE UPP STAKEN till två plus.

Jahaja, gosigt. Det hela slutade ju på en trivsam ton, ändå. Eller hur?
Det var allt från "cd-hörnan" i dag.
Med er värd,
F. Virtanen

9 kommentarer:

Anonym sa...

Strålande! Veckans självklara höjdpunkt!

/A

Anonym sa...

Som varje vecka: applåder! Detta är fanimig lysande!

Anonym sa...

Suveränt! Det här gör du bäst.

"Undrar, förresten, vem morgontidningarna recenserar schlager för. De som gillar schlager kan ju inte läsa recensioner."

Haha!

Anonym sa...

Så jäkla bra, när jag läste recensionerna i svenskan och kom på att istället för att kolla igenom tidningarna så kollar jag Virtanens blogg is. Man tackar.

KALLE sa...

Instämmer. Alla tiders bloggföljetong det här.

Anonym sa...

Någon borde dock läxa upp tidningarna vad det gäller Alme. En småsvettig Göteborgsrocker som försöker ta på sig croonerkostymen (crooner, crooner, crooner, detta jävla ord, måste ha läst det minst femhundra gånger senaste två veckorna, i synnerhet gällande allas våran Joel) är varken bra i teorin eller praktiken.

Hade jag tagit lite mer hade kanske ord som "skändning" och "våldtäckt" legat nära till hands.

Anonym sa...

Fredrik, tack för veckans facit + fniss.

Anonym sa...

Ditt grundlösa Andres Lokko-dissande här varje vecka är jävligt märkligt.
Vi har bara en musikjournalist av internationell klass i Sverige och han ska liksom alltid "plockas ner på jorden". Det är bara småaktigt.

/Marcus

Studio Virtanen sa...

Va?? Jag dissar inte Andres Lokko! Jag älskar Andres Lokko! Att han gillar Portishead mer än Kooks kommer inte som en överraskning, eller? Andres Lokko! Andres Lokko Andres Lokko Andres Lokko Andres Lokko! /Fredrik