torsdag 6 mars 2008

KRYDDHISTORIK

4000 f kr. Egypterna importerar duktigt med kanel från ostasien
1500 f kr. Fenicierna (syrien, libanon) drar igång sjöfart med kryddor
Hemlighetsmakeri startar om källor, priserna skjuter i höjden
800 f kr. Romarna kryddar mat, badvatten, vin
400 e kr. Romarriket faller, araberna tar över kryddhandeln
Araberna blockerar vägarna till kryddbodar i Indien, Kina, Asien.
Enorma priser, ett korn kardemumma kunde kosta en arbetares årslön
Medeltid. korsriddarnas resor mellan orienten och europa ökar kryddintresset
Bland annat Marco Polo på 1200-talet
1400-talet. Kapprustning runt medelhavet
Portugal blir ledande genom Diaz (1487) och Vasco da Gama (1498) och upptäcker nya kryddländer som Ceylon, Ostindien och Moluckerna
1492 Columbus Amerika-resa gör så att cayenne, paprika och kryddpeppar hittar till Europa
1600-tal (?). Holländarna blir kungar över sjöfarten, bränner hela kryddodlingar för att ha full kontroll över källorna.
Tidigt 1800-tal. England slår tillbaka och har snott nästan alla holländska kryddparker i Sydostasien.

I norden:
1000-talet. Korsfararna tog hem en näve, men man hade ingen koll på hur de användes i matlagning
Stormaktstiden. Svenska armén har med sig kanel, nejlika, ingefära från sina gräl på kontinenten. Adel går loss på kryddor i alla möjliga sammanhang
1900-andra världskriget. Konserveringsmedel och bättre råvaror gör att kryddtradtionen nästan dör ut. Vi hamnar i ett påvert salt+vitpeppar-träsk.
1950. Kryddboom mer och mer.

COPYRIGHT: NIKLAS ERIKSSON

/f

Inga kommentarer: